Chirurgia Jamy Brzusznej

Zapraszamy na kolejną edycję warsztatów z chirurgii cieszących się Waszym ogromnym zainteresowaniem! Jest to kurs, od którego polecamy rozpocząć naukę chirurgii.
Chirurgia to praktyka, dlatego nasze warsztaty skupiają się na dokładnym omówieniu procedur krok po kroku. Nauczysz się wszystkiego: od instrumentarium i przygotowania, przez techniki szycia, aż po wykonanie zabiegu i radzenie sobie z komplikacjami. Stawiamy na praktyczne umiejętności i możliwość wykonania procedur pod okiem doświadczonych prowadzących.
Decyzją Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej uczestnikom kursu przyznawane są punkty edukacyjne. Dołącz do nas i podnieś swoje umiejętności chirurgiczne!

7 - 8 wrzesień 2024

data

Kraków

miejsce

4800 zł

cena (zawiera 23% VAT)

20

punktów edukacyjnych

Tematy

Zapraszamy na intensywne szkolenie

Nasza oferta to niepowtarzalna okazja do zdobycia najnowszej wiedzy i praktycznych umiejętności w krótkim czasie. Poniżej znajdziesz więcej informacji na temat dostępnych tematów szkolenia.

Przygotowanie pola operacyjnego, zapoznanie z instrumentarium

Techniki szycia narządów, węzły chirurgiczne: Millera, Slip knot, Aberdeen Knot.

Szycie jelit przez wszystkie warstwy?

Zamykanie jamy brzusznej bez szycia otrzewnej i mięśni?

Monitoring pacjenta, płynoterapia zagadnienia anestezjologiczne

Wszystko o przygotowaniu przed i pooperacyjnym - potęga check-listy!

Laparotomia jamy brzusznej

Zasady przeprowadzenia laparotomii, wskazania, wskazówki i komplikacje.

Manewr dwunastniczy oraz okrężniczy, Epiploic Foramen

Trudne tematy

Zapalenie otrzewnej, perforacje, jak sobie z nimi radzić?

Gastrotomia, gasrtropeksja

Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.

Enterotomia, enterektomia, serosal patch, linearne ciała obce

Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.

Splenektomia

Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.

Cystotomia

Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.

Chirurgiczne pobieranie bioptatów z narządów.

Omówimy różne techniki bioptowania narządów miąższowych.

Zajęcia praktyczne

Podczas szkolenia wykonasz wszystkie procedury krok po kroku, aby poznać każdy etap zabiegu chirurgicznego.

Rozkład

Zapoznaj się z naszym planem szkolenia

Nasza oferta to niepowtarzalna okazja do zdobycia głębszej wiedzy i umiejętności

do 9:30

Dojazd

Szkolenie odbywa się w Uniwersyteckim Ośrodku Medycyny Eksperymentalnej i Innowacyjnej w Krakowie. Na miejscu dostępne są miejsca parkingowe.

zobacz jak dojechać

od 9:30

Rejestracja uczestników

Czekamy na Ciebie nieco wcześniej, co pozwoli nam na rozpoczęcie szkolenia o czasie, a Tobie pozostanie chwila na poranną kawę :)

10:00

Blok wykładowo-interaktywny

Wszystko co musisz wiedzieć o przygotowaniu pacjenta do zabiegu operacyjnego

instrumentarium, oraz monitoringu podczas zabiegu chirurgicznego.

11:00

Blok wykładowo-interaktywny

Poruszymy temat laparotomii zwiadowczej, peritonitis, przecieków i perforacji. Serosal patch.

12:00

Przerwa kawowa

Krótka regeneracyjna przerwa, czas na szybkie złapanie kawy albo herbaty i powrót do intensywnej nauki.

12:30

Blok wykładowo-interaktywny

Chirurgia żołądka i jelit. Poznanie zasady drzewka życia przy łączeniu jelit. Tematyka niedrożności, ciał obcych oraz resekcji onkologicznych i omentalizacji.

14:30

Przerwa obiadowa

W trakcie szkolenia zaplanowaliśmy przerwę obiadową, która pozwoli Ci na chwilę relaksu i zregenerowanie sił przed kolejnymi intensywnymi sesjami.

15 :30

Blok wykładowo-interaktywny

Chirurgia śledziony i pęcherza moczowego

17:30

Zakończenie szkolenia

Zakończenie pierwszego dnia szkolenia

Prowadzący

Poznaj naszego prowadzącego

Przejdź do strony prowadzącego

lekarz weterynarii

Lidia Nosal

Absolwentka UCMW UJ-UR w Krakowie, podczas studiów stażystka klinik emergency Vets Now w UK oraz krakowskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt w Krakowie. Stale poszerzająca swoją wiedzę z zakresu ultrasonografii, chirurgii miękkiej oraz traumatologii na szkoleniach w kraju i za granicą — takich jak: AOVET, ESAVS.