Chirurgia Jamy Brzusznej

Zapraszamy Was na kolejną edycję warsztatów z chirurgii. Jeśli chirurgia to musi być praktycznie! Poznasz procedury chirurgiczne omawiane krok po kroku - od instrumentarium, przygotowania, technik szycia po wykonanie zabiegu i komplikacje 🙂

25 - 26 maj 2024

data

Kraków

miejsce

4200 zł

cena (zawiera 23% VAT)

20

punktów edukacyjnych

Tematy

Zapraszamy na intensywne szkolenie

Nasza oferta to niepowtarzalna okazja do zdobycia najnowszej wiedzy i praktycznych umiejętności w krótkim czasie. Poniżej znajdziesz więcej informacji na temat dostępnych tematów szkolenia.

Przygotowanie pola operacyjnego, zapoznanie z instrumentarium

Techniki szycia narządów, węzły chirurgiczne: Millera, Slip knot, Aberdeen Knot.

Monitoring pacjenta, płynoterapia zagadnienia anestezjologiczne

Wszystko o przygotowaniu przed i pooperacyjnym - potęga check-listy!

Laparotomia jamy brzusznej

Zasady przeprowadzenia laparotomii, wskazania, wskazówki i komplikacje.

Trudne tematy

Zapalenie otrzewnej, perforacje, jak sobie z nimi radzić?

Gastrotomia, gasrtropeksja

Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.

Enterotomia, enterektomia, serosal patch

Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.

Splenektomia

Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.

Cystotomia

Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.

Chirurgiczne pobieranie bioptatów z narządów.

Omówimy różne techniki bioptowania narządów miąższowych.

Zajęcia praktyczne

Podczas szkolenia wykonasz wszystkie procedury krok po kroku by poznać każdy etap zabiegu chirurgicznego.

Rozkład

Zapoznaj się z naszym planem szkolenia

Nasza oferta to niepowtarzalna okazja do zdobycia głębszej wiedzy i umiejętności

do 9:00

Dojazd

Szkolenie odbywa się w Uniwersyteckim Centrum Medycyny Weterynaryjnej w Krakowie. Na miejscu dostępne są miejsca parkingowe.

od 9:30

Rejestracja uczestników

Czekamy na Ciebie nieco wcześniej, co pozwoli nam na rozpoczęcie szkolenia o czasie, a Tobie pozostanie chwila na poranną kawę :)

10:00

I blok wykładowy

Wszystko co musisz wiedzieć o przygotowaniu pacjenta do zabiegu operacyjnego

instrumentarium, oraz monitoringu podczas zabiegu chirurgicznego.

11:00

II blok wykładowy

Poruszymy temat laparotomii zwiadowczej, peritonitis, przecieków i perforacji. Serosal patch.

12:00

Przerwa kawowa

Krótka regeneracyjna przerwa, 15 minut na szybkie złapanie kawy albo herbaty i powrót do intensywnej nauki.

12:30

III blok wykładowy

Chirurgia żołądka i jelit. Poznanie zasady drzewka życia przy łączeniu jelit. Tematyka niedrożności, ciał obcych oraz resekcji onkologicznych i omentalizacji.

14:30

Przerwa obiadowa

W trakcie szkolenia zaplanowaliśmy przerwę obiadową, która pozwoli Ci na chwilę relaksu i zregenerowanie sił przed kolejnymi intensywnymi sesjami.

15 :30

Blok wykładowy

Chirurgia śledziony oraz pęcherza moczowego

17:00

Zajęcia praktyczne

Nauka szycia - węzły chirurgiczne

20:00

Kolacja integracyjna

Serdecznie zapraszamy Cię na wspólną kolację! To będzie czas na podsumowanie szkolenia w miłej atmosferze oraz wymianę doświadczeń zawodowych!

Prowadzący

Poznaj naszego prowadzącego

Przejdź do strony prowadzącego

lekarz weterynarii

Lidia Nosal

Absolwentka UCMW UJ-UR w Krakowie, podczas studiów stażystka klinik emergency Vets Now w UK oraz krakowskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt w Krakowie. Stale poszerzająca swoją wiedzę z zakresu ultrasonografii, chirurgii miękkiej oraz traumatologii na szkoleniach w kraju i za granicą — takich jak: AOVET, ESAVS.