2 - 3 marzec 2024
data
Kraków
miejsce
4200 zł
cena (zawiera 23% VAT)
20
punktów edukacyjnych
Tematy
Zapraszamy na intensywne szkolenie
Nasza oferta to niepowtarzalna okazja do zdobycia najnowszej wiedzy i praktycznych umiejętności w krótkim czasie. Poniżej znajdziesz więcej informacji na temat dostępnych tematów szkolenia.
Przygotowanie pola operacyjnego, zapoznanie z instrumentarium
Techniki szycia narządów, węzły chirurgiczne: Millera, Slip knot, Aberdeen Knot.
Monitoring pacjenta, płynoterapia zagadnienia anestezjologiczne
Wszystko o przygotowaniu przed i pooperacyjnym - potęga check-listy!
Laparotomia jamy brzusznej
Zasady przeprowadzenia laparotomii, wskazania, wskazówki i komplikacje.
Trudne tematy
Zapalenie otrzewnej, perforacje, jak sobie z nimi radzić?
Gastrotomia, gasrtropeksja
Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.
Enterotomia, enterektomia, serosal patch
Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.
Splenektomia
Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.
Cystotomia
Wskazania do przeprowadzenia zabiegu, procedura krok po kroku, komplikacje.
Chirurgiczne pobieranie bioptatów z narządów.
Omówimy różne techniki bioptowania narządów miąższowych.
Zajęcia praktyczne
Podczas szkolenia wykonasz wszystkie procedury krok po kroku by poznać każdy etap zabiegu chirurgicznego.
Rozkład
Zapoznaj się z naszym planem szkolenia
Nasza oferta to niepowtarzalna okazja do zdobycia głębszej wiedzy i umiejętności
do 9:00
Dojazd
Szkolenie odbywa się w Uniwersyteckim Centrum Medycyny Weterynaryjnej w Krakowie. Na miejscu dostępne są miejsca parkingowe.
od 9:30
Rejestracja uczestników
Czekamy na Ciebie nieco wcześniej, co pozwoli nam na rozpoczęcie szkolenia o czasie, a Tobie pozostanie chwila na poranną kawę :)
10:00
I blok wykładowy
Wszystko co musisz wiedzieć o przygotowaniu pacjenta do zabiegu operacyjnego
instrumentarium, oraz monitoringu podczas zabiegu chirurgicznego.
11:00
II blok wykładowy
Poruszymy temat laparotomii zwiadowczej, peritonitis, przecieków i perforacji. Serosal patch.
12:00
Przerwa kawowa
Krótka regeneracyjna przerwa, 15 minut na szybkie złapanie kawy albo herbaty i powrót do intensywnej nauki.
12:30
III blok wykładowy
Chirurgia żołądka i jelit. Poznanie zasady drzewka życia przy łączeniu jelit. Tematyka niedrożności, ciał obcych oraz resekcji onkologicznych i omentalizacji.
14:30
Przerwa obiadowa
W trakcie szkolenia zaplanowaliśmy przerwę obiadową, która pozwoli Ci na chwilę relaksu i zregenerowanie sił przed kolejnymi intensywnymi sesjami.
15 :30
Blok wykładowy
Chirurgia śledziony oraz pęcherza moczowego
17:00
Zajęcia praktyczne
Nauka szycia - węzły chirurgiczne
20:00
Kolacja integracyjna
Serdecznie zapraszamy Cię na wspólną kolację! To będzie czas na podsumowanie szkolenia w miłej atmosferze oraz wymianę doświadczeń zawodowych!
Prowadzący
Poznaj naszego prowadzącego
Przejdź do strony prowadzącego
lekarz weterynarii
Lidia Nosal
Absolwentka UCMW UJ-UR w Krakowie, podczas studiów stażystka klinik emergency Vets Now w UK oraz krakowskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt w Krakowie. Stale poszerzająca swoją wiedzę z zakresu ultrasonografii, chirurgii miękkiej oraz traumatologii na szkoleniach w kraju i za granicą — takich jak: AOVET, ESAVS.